L’empremta de Mas: 447 entitats noves i 1251 canvis a la Generalitat

C. Catalan

El Govern d’Artur Mas ha creat en dos anys 447 noves entitats dins l’estructura jeràrquica de poder de l’Administració Pública catalana que lidera i que compta ja amb aproximadament 8000 entitats o nodes. Amb el sismògraf de la Generalitat, hem pogut monitoritzarlas totes al llarg de dos anys.  Segueix llegint per saber com ho hem fet i descarregar-te un fitxer amb totes les dades.

Cada Govern sortint deixa la seva empremta en aquesta gran estructura un cop es convoquen noves eleccions autonòmiques. Ara la diferència és que, per primera vegada, podem quantificar aquest llegat: 447 noves entitats i 1251 canvis de responsable. 

Això representa que, de mitjana, s’han creat unes 20 entitats al mes. Cadascuna de les 447 entitats de nova creació té una persona responsable al capdavant, tot i que només se n’especifica el nom de 154. Benestar Social, Salut, Cultura i Territori són els Departaments que més entitats incorporen. Sorprén que Ensenyament és l’únic que no presenta cap modificació.

A Benestar Social, la majoria de noves entitats on s’indica un càrrec amb nom i cognom son Residències de Gent Gran; moltes de les altres són Serveis Tècnics.

L’any 2013, al Departament de Salut es creen 13 Equips Territorials de Salut Pública (maig 2013) i nou noves entitats dins l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques i Sanitàries.  El febrer de 2014 apareixen 14 Fundacions d’una tacada, la majoria vinculades a hospitals públics.

GRAFIC NOVES ENTITATS

Noves entitats per Departament

El novembre és el mes de crear entitats al Departament de Cultura: durant 2013, 16 Oficines de Català, i al 2014, 25 arxius comarcals i 2 arxius de consells comarcals.

Els que menys noves entitats creen són Economia i Coneixement, Empresa i Ocupació, i Presidència, però és clar, els càrrecs allà tenen molt més pes, com el Comissariat del Tricentenari (maig 2013), el Programa per a la definició i l’assessorament de la implementació d’un nou model d’administració tributària de Catalunya (març 2014). Més endavant, el Programa per a l’aplicació i desenvolupament dels tributs de Catalunya (abril 2014), el Servei de Sistemes d’Informació Tributària (set 2014) i el Comissionat per la Transició Nacional (febrer 2015).

Captura de pantalla 2015-09-23 a la(s) 19.35.18

Mostra del fitxer d’opengov.cat Noves Entitats i Nous Responsables.                      Clica-la per descarregar-lo.

Durant els dos anys d’aquesta segona curta legislatura d’Artur Mas, hem comptabilitzat també 819 canvis de persones que han reemplaçat altres persones i 432 que semblen haver deixat el càrrec, tot i que en força casos hem constatat que continuen i que potser aquest canvi suposa només una pèrdua d’importància de certes entitats dins l’organigrama.

En qualsevol cas, de mitjana, durant aquesta legislatura, 35 persones adquirien una nova responsabilitat cada mes, mentre 19 deixaven el seu càrrec.

Pot semblar que ens hem centrat només en les entitats de nova creació i que tenim una visió crítica amb el fet que siguin tantes. El Govern també ha suprimit entitats al llarg d’aquests dos anys: 20 en total. La més destacable l’Oficina de l’expresident Pujol.

Tota aquesta informació està basada en l’emmagetzament diari d’una còpia del fitxer “organismes, organigrama i responsables” de la Generalitat al seu Portal de Dades Obertes, des del 25 de maig de 2013 fins el 5 de març de 2015.

Aquest dia del passat març passat va ser el darrer en què la Generalitat actualitzà el fitxer. Des de llavors, hem adreçat nombroses peticions per a que el tornin a penjar. La darrera està a change.org i us convidem a signar-la i difondre-la.

Posem a disposició de la ciutadania un fitxer de dades obertes descarregable NOVES ENTITATS I NOUS RESPONSABLES  amb els noms de tothom per a que l’exploreu i ens aporteu qualsevol comentari que considereu adient via twitter @opengovcat o per mail a opengovcat@gmail.com.

NOTA- No ens fem responsables d’informacions errònies o poc precises en el dataset adjunt perquè s’han extret directament d’aquests fitxers de dades obertes amb un procès majoritàriament automàtic.

Foto por Cristoph Verdier en Flickr