#OCMBarcelonaProposa: Millorar l’#opengov

C. Catalan

L’Observatori Ciutadà Municipal de Barcelona ha realitzat propostes concretes d’actuació a l’Ajuntament i a Barcelona en Comú per fer de Barcelona una ciutat amb govern obert de veritat.
Han estructurat les propostes en tres apartats:
1.- Publicació dels pressupostos municipals complets i en format obert i editable.
2.- Comunicació exhaustiva i comprensible de la gestió municipal.
3.- Construcció d’un sistema de gestió de consultes i queixes a l’Ajuntament obert, transparent i informatiu.
Ho expliquen de manera molt clara en un article a Catalunya Plural / eldiario.es
Estem totalment d’acord amb les seves propostes i les recolzem des d’aquí.
Coneixem bé el Portal de Dades Obertes de l’Ajuntament de Barcelona perquè uns quants periodistes de dades vam reunir-nos amb els seus responsables el 4 de març i el 3 de juny de 2014 per fer-los la petició que obrissin un seguit de fitxers, sent alguns d’ells els pressupostos, l’execució dels pressupostos i les licitacions públiques (podeu consultar la nostra Petició Dades Aj BCN) .
En aquells moments, 149 fitxers al portal eren PDFs d’ordenances municipals: els vam demanar que els treiessin. Ara en queden encara 49. De 328 fitxers, però, només 221 són en format csv (comma separated values), el més fàcil de treballar.
Existeix un fitxer de contractació pública –que l’OCM Barcelona demana en la proposta 1c–. Sí, però només té 24 caselles i fa una mica de pena:
AjtBCNcontractació1rTrim2015
Finalment, els programadors assistents a la segona reunió, de caire més tècnic, van fer un suggeriment fàcil de canvi, al qual no es va prestar atenció: que no sortís un pop-up cada vegada que vols descarregar-te un fitxer, perquè això  impideix la descàrrega automàtica. I aquí el teniu, omnipresent:
AjtBCNpopupDadesObertes
 Els Observatoris Ciutadans Municipals han rebut recentment el Premi Memorial per la Pau Josep Vidal i Llecha. Si no coneixeu com funcionen, aquí us expliquen en un minut com fer una consulta ciutadana pública des del seu web .