Prou corrupció! #FCForum2015 #LaCiudadaniaLoHizo

C. Catalan

El cap de setmana passat no ens podíem perdre el Free Culture Forum 2015, coordinat per XnetLa Farinera del Clot–Barcelona.

Entre altres actes molt interessants, hi va haver la multitudinaria presentació del Grup ciutadà contra la corrupció, una plataforma de grups ciutadans actius contra la corrupció a l’estat espanyol. Simona Levi i Sergio Salgado, de la Bústia de Filtracions d’Xnet i de 15MpaRato van presentar-los a tot@s, amb els objectius de “trencar amb la soletat de l’acció de denunciar la corrupció, intercanviar informació i amplificar el fet que la corrupció s’investiga perquè l’ha destapat la ciutadania i no les institucions que es suposa que ho haurien de fer”. És a dir, #LaCiudadaniaLoHizo

Tothom els hauria de conéixer, com a mínim, perquè Rodrigo Rato i Miguel Blesa van ser arrestats –i sabem que existien les targetes black–, gràcies a  Xnet, el PartidoX i 15mpaRato  a banda de moltes altres coses.

No us creieu el que diguin certs partits polítics: Xnet va ser qui va rebre la filtració, qui la va investigar i qui va presentar la querella documentada. Des del seu web, per exemple, podeu accedir a gran part dels correus de Blesa. (Per cert, Vozpópuli diu que Rato s’acaba de casar per protegir els seus bens)

fcf2015publico
Foto Diari Público

Al Grup ciutadà contra la corrupció hi havia tres persones que van denunciar irregularitats des de l’interior d’una estructura administrativa-política, i van ser assetjats per voler fer bé la seva feina. Se’ls anomena alertadors i per saber-ne més podeu veure aquest documental de senseficció (sencer a TV3 a la carta)

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies-migdia/presentacio-del-documental-de-tv3-alertadors-sobre-la-corrupcio/video/5559912/

Els tres eren: Ana Garrido, tècnica de l’Ajuntament a Boadilla del Monte, una de les primeres denunciants de la corrupció urbanística que es convertiria en el cas Gürtel; Encarnación Cortés, regidora de Benalmádena, denunciant d’irregularitats al Puerto Deportivo de la localitat i també a un menjador social; i Fernando Urruticoechea que com a interventor ha denunciat diversos casos de corrupció des de l’administració pública (aquí el podeu veure a Salvados). Per cert, Per què no es publiquen els informes emesos pels interventors de l’Administració? es pregunta l’expert Miguel Ángel Blanes.

Quanta valentia asseguda a la mateixa taula. Estava també David Fernández, expresident de la Comissió Parlamentària sobre el cas Pujol com a diputat de la CUP,  promotor del Grup contra la corrupció a Catalunya i de  Llums i Taquígrafs.

D’Acción Cívica hi havia Joan Llinares, denunciant clau del cas Palau, i Antonio Penadés del cas Cooperació; representants d’ Audita Sanidad –auditoria ciutadana del deute en sanitat centrats en la Comunitat de Madrid–; Kontuz, associació ciutadana d’usuaris, consumidors i contribuents de Navarra que ha destapat grans casos de corrupció; i Patricia Suárez, activista en la defensa dels abusos bancaris, fundadora i presidenta d’ASUFIN

El Grup ciutadà contra la corrupció compte també amb assesors: Raul Burillo, inspector d’hisenda des de 1990; la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD); Pau Monserrat, autor de La Banca Culpable; i la Fundació ¿Hay derecho?

Opengov.cat estem a la llista de distribució de Xnet i molt atent@s al que ens pugui arribar. Si voleu filtrar-nos qualsevol informació sobre irregularitats i corrupció, feu-ho de manera totalment anònima a través de BuzonX

Us recomanem seguir tota l’activitat de Xnet i els grups ciutadans contra la corrupció a Catalunya i a l’estat espanyol. #LaCiudadaniaLoHizo

Foto: Judy a Flickr