El fil d’Ariadna

En la mitologia grega, el rei Minos de Creta va fer Dèdal construir un laberint per tancar-hi el Minotaure, que era el fill bastard i caníbal de la seva dona. El rei va posar l’estructura a càrrec de la seva filla Ariadna. Cada set o nou anys, set joves i set donzelles arribaven d’Atenes per alimentar el Minotaure. L’any que va arribar Teseu, Ariadna se’n va enamorar, va dir prou, i per ajudar-lo li va donar una espasa per matar el Minotaure i un cabdell de fil per poder retornar.

Durant el hackaton del Big Data Week, @mvtango, @conchacatalan i @sejoska vam descobrir que lestructura d’organització (PDF) de la Generalitat de Catalunya té prop de set mil entitats i una estructura laberíntica, però encara no sabem si amaga un Minotaure.

Vam explicar com va començar tot en anglès. Des de llavors no hem parat de fer-nos preguntes. Les més obvies, clau per la investigació van ser: A què es dediquen totes aquestes entitats? Quina relació hi ha entre elles? Quanta gent hi treballa?

Més que joves a punt de ser devorats per la quantitat d’informació, ens sentim com exploradors que acaben de posar un peu a la selva. Disposem d’un mapa però no sabem on es portarà perquè des dels inicis la vegetació és més densa del que sembla.

Posem en dubte que gran part de la ciutadania que forma part de la Generalitat o simplement que hi tracta en conegui l’estructura profunda, més enllà de la branca que li pertoca. Serà cert que l’estructura s’ha fet massa gran al llarg dels anys. Ara diuen que no hi ha diners per mantenir-la i que cal retallar-la.

Des de la defensa d’una administració pública transparent i de qualitat, el que ens plantegem és: s’està podant l’arbre de l’organització de la millor manera? S’estan tallant les branques que fan nosa per un millor creixement, productivitat, eficiència? O s’estan tallant les arrels d’allò públic, allò que s’ha construit des de la base per servir a tothom?

Volem saber què hi ha en aquest laberint i volem compartir-ho. Volem obrir el govern. Si vols contribuir a fer aquest projecte realitat, pots escriure’ns a opengovcat@gmail.com i a @opengovcat.